• +36 77 542 007
  • Hétfő - Péntek 8.00 - 17.00
  • info(kukac)rollo.hu
Hungarian English German

Híreink

A „high-tech” anyagok kifejlesztése ellenére ma sem lehet nélkülözni az olyan ősi szerkezeti anyagokat, mint a kerámia és a fémek. A korszerű eszközökben viszont gyakran alkalmaznak nagyon bonyolult formájú elemeket, amelyek kimunkálása kerámiából vagy fémből nehézkes és főképpen nagyon időigényes, emiatt a XXI. századi tömegtermelés számára elfogadhatatlan. A megoldás: a műanyagok feldolgozásához alkalmazott termelékeny fröccsöntés ötvözése a kerámia-, ill. fémfeldolgozással.

Rövid jellemzés
A műanyagok többnyire kőolajszármazékokból szintetikus úton előállított szerves óriásmolekulákból álló anyagok. Számos eltérő tulajdonságú fajtájuk létezik, amelyek alapanyagába további adalékokat (minőségjavító, színező anyagokat) is kevernek a gyártás során. A csomagolóanyagok zöme újrafeldolgozásra alkalmas hőre lágyuló műanyagokból készül.

Műanyag és műanyag között is lényeges különbségek vannak. Némelyek teljesen veszélytelenek, mások viszont az emberi szervezetre káros anyagokat tartalmazhatnak, és az ezekben tárolt élelmiszer elfogyasztásával egészségkárosító hatásoknak tehetjük ki magunkat. Utánanéztünk, melyek a biztonságos és melyek a problémás műanyagok.

Az Európai Unióba való törekvésünk során a műanyag ipar számára is stratégiai jelentőségű a környezettudatos szemlélet, a vezetők részére a környezettudatos irányítás, a gazdasági és környezeti szempontok együttes érvényesítése a meglevő ipari termelés és a fejlesztés területein egyaránt. Prof. Dr. Habil. Farkas Ferenc, jelenleg a Soproni Egyetem magántanára, korábban a Graboplast kutatási vezetője, az alábbi cikkben foglalta össze a műanyagipar sokat vitatott környezeti teljesítményét.

Valóban jó, ha szemétbe kerül az üres tojáshéj? Az értékes anyagokból álló természetes kompozit angol kutatók szerint bioműanyagként nyerhetne második életet csomagoló- vagy építési anyag formájában, de gyógyszer is kivonható belőle. Az üres tojáshéj újrahasznosítási módozatainak kifejlesztésén dolgoznak a brit Leicesteri Egyetem kutatói.

Alkategóriák